Loading...
Preflight

Preflight

Preflight is de controle van de bestanden die gedrukt of geprint worden, bedoeld om problemen zoals ongewenste resultaten en vertragingen te voorkomen. Tegenwoordig zijn meer dan de helft van de Portable Document Format bestanden (PDF) technisch incorrect, wat kan leiden tot drukfouten. Het is van belang om correcte PDF-bestanden te maken. Deze hebben de drukkers nodig omdat hier het meeste informatie opgeslagen kan worden die van belang zijn bij hoogstaand drukwerk. Ik controleer deze bestanden en corrigeer deze fouten.


De meest voorkomende fouten in PDF-bestanden zijn de volgende:

  • ontbrekende lettertypes;
  • een te lage resolutie;
  • RGB-kleurenprofielen;
  • een ontbrekende afloop.


Lettertype insluiten / embedding

Lettertype-embedding is de opname van een lettertype in een bestand. Een lettertype embedden houdt in dat het als bijlage in het document wordt geplaatst, zodat het met het document verplaatst kan worden naar iedere computer en zo de correcte weergave wordt behouden. Een aantal applicaties kan lettertypes insluiten in het document, zoals het PDF. Wel dienen de lettertypes gelicentieerd of vrij gedistribueerd te zijn. Als een lettertype niet is opgenomen in het PDF-bestand, zal de output-apparatuur het vervangen door een ander lettertype, dat er compleet anders uit kan zien. Ik controleer de documenten op ontbrekende lettertypes en meldt fouten daarin. Als ik het lettertype tot mijn beschikking heb, embed ik het lettertype voor u of help ik u om het zelf te doen. Zo zorg ik ervoor dat elk symbool van het lettertype beschikbaar is op ieder systeem waar het op bekeken wordt, zodat de uitvoer eruitziet zoals bedoeld!


Afbeelding met een lage resolutie

De resolutie van afbeeldingen voor print-uitvoer moet hoger zijn dan wanneer die als bitmap op een beeldscherm wordt bekeken. Bij een lage resolutie worden gekartelde randen en vervormingen in het beeld duidelijker zichtbaar. Voor het best haalbare resultaat dienen de afbeeldingen een resolutie van 300 dots per inch (DPI) te hebben. Dots per inch zijn de stippen die een drukmachine afdrukt om zo het beeld weer te geven net als het beeldscherm met pixels. Voor een beeldscherm wordt het Pixel per inch (PPI) genoemd en voor drukwerk DPI. Speciale drukmachines die voornamelijk gebruikt worden voor kunstboeken kunnen een hogere resolutie aan.


Daarom raad ik u voor het beste resultaat aan om afbeeldingen te gebruiken met een resolutie van 300 dpi op het gebruikte formaat. Zelf handhaaf ik een minimale resolutie van 150 dpi.


Afbeeldingen met een lage resolutie kunnen niet omgezet worden naar een hoge resolutie. Ik kan alleen bij lage resolutie de zichtbare pixels verdoezelen doormiddel de pixeldichtheid te verhogen en deze pixel waziger te maken, zo zijn de pixels minder goed zichtbaar, maar wordt het beeld waziger. Hoe je het ook wendt of keert, de afbeelding zal niet scherper worden. Bij een versie met een hoge resolutie moet het origineel al een hoge resolutie te hebben. De enige andere optie is om het opnieuw vast te leggen met bijvoorbeeld een hoge-resolutiecamera of te scannen met een hoge-resolutiescanner.


Als de afbeelding van een lage resolutie is, is hij nog niet meteen onbruikbaar. Om een goede indicatie te krijgen van de resolutie, adviseer ik daarom altijd om een afdruk te maken van de afbeelding op ware grootte. Zo krijgt u een goede indicatie van de weergave in druk. Zo kunt u beslissen of het acceptabel is of niet.


RGB

RGB-kleuren (rood, groen en blauw) zijn kleuren die door licht worden weergegeven, net als apparaten die zelf licht kunnen produceren, zoals computermonitoren, videoapparatuur, beamers en televisieschermen. Als je bijvoorbeeld de beeldbuis van een monitor of televisie van dichtbij bekijkt, zie je dat puntjes in de drie RGB-kleuren worden gecombineerd tot kleuren.


CMYK-kleuren (cyaan, magenta, geel en zwart) wordt gebruikt om kleuren van objecten die zelf geen licht geven, maar die het licht van andere bronnen weerkaatsen te beschrijven. Cyaan, magenta en geel worden daarom gebruikt voor full-colordrukwerk en kleurenafdrukken. Hoe meer van een kleur wordt gebruikt, hoe donkerder de kleur wordt. Omdat cyaan, magenta en geel licht onttrekken aan de primaire kleuren rood, groen en blauw, worden ze ook wel subtractieve kleuren genoemd.


Het CMYK-model wordt gebruikt voor drukwerk als flyers, folders, visitekaartjes en meer en het RGB-model voor onder andere websites, televisie en computers. Maar wat kies je als je bijvoorbeeld een foto wilt gebruiken voor drukwerk? In dat geval moet de RGB-kleurmodus naar CMYK worden omgezet. Dit betekent vanwege het grotere kleurbereik van het RGB-model dat soms een alternatieve CMYK-kleur gezocht moet worden. Houd er hierbij rekening mee dat die alternatieve kleur (CMYK) doffer en donkerder uitvalt dan de originele kleur (RGB). Dit wordt veroorzaakt door verschillen in kleuropbouw tussen de twee modellen (RGB wordt gevormd door licht en CMYK door pigment). Groen en blauw zijn het moeilijkst te converteren van RGB naar CMYK.


Daarom kunnen RGB-afbeeldingen in PDF-bestanden na verwerking onverwachte resultaten opleveren. De gedrukte kleur kan onjuist zijn.


Om dit alles zet ik RGB-afbeeldingen altijd voor u om naar CMYK, zodat u van te voren kunt controleren of u het ermee eens bent.


GEEN AFLOOP

Als de opdruk van een bestand zich uitstrekt tot aan de rand van een pagina die geen of niet genoeg afloop heeft, kunnen witte randen verschijnen nadat de vellen zijn gesneden. Drukwerkontwerpen dienen dus altijd aangeleverd te worden met afloop (ook wel 'bleed' genoemd). Deze afloop bedraagt 3 mm vanaf het nettoformaat naar buiten toe. De afloop wordt er uiteindelijk afgesneden.